Cynara innovation for best cheese

Project Details

Description

Em Portugal são produzidos queijos tradicionais coagulados com extratos de flores de cardo cuja heterogeneidade enzimática e práticas de recoleção e armazenamento incorretas determinam a falta de reprodutibilidade e homogeneidade dos queijos.
O projeto visa o desenvolvimento de formulações padronizadas do coagulante de cardo determinadas pelos perfis enzimáticos característicos de cada ecótipo.
AcronymiCheese
StatusFinished
Effective start/end date30/11/1731/05/22

Collaborative partners

  • Universidade Católica Portuguesa (lead)
  • Polytechnic Institute of Viseu
  • Centro de Biotecnologia Agrícola e Agro-Alimentar do Alentejo
  • Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária
  • University of Évora
  • Polytechnic Institute of Beja
  • Polytechnic Institute of Castelo Branco
  • Associação Nacional de Criadores de Ovinos da Serra da Estrela
  • Associação Centro de Apoio Tecnológico Agro-Alimentar de Castelo Branco
  • Sabores e Ambientes Serra da Estrela, Comercialização de Produtos Tradicionais, Lda

Funding

  • PDR2020/FEDER: €400,302.14

UN Sustainable Development Goals

In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. This project contributes towards the following SDG(s):

  • SDG 12 - Responsible Consumption and Production
  • SDG 15 - Life on Land
  • SDG 17 - Partnerships for the Goals

Fingerprint

Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.