Activities per year
Project Details
Description
As principais tarefas incluíram a aplicação de tecnologias emergentes não térmicas, como ozono, radiação UV-C, ultrassom, alta pressão e CO2 supercrítico em várias matrizes alimentares. Essas tecnologias evitam o uso de temperaturas elevadas, que têm impactos negativos na qualidade geral dos alimentos, mas funcionam como descontaminantes microbianos eficazes, permitindo também uma maior retenção de compostos bioativos e atividade antioxidante. Também foram desenvolvidas estratégias para valorizar resíduos de frutas normalmente não consumidos, que são potenciais fontes de nutrientes e compostos bioativos importantes. Essas estratégias envolveram a transformação dos produtos por secagem e liofilização, a aplicação de tecnologias emergentes na sua higienização, o armazenamento adequado por congelamento e a subsequente utilização dessas matrizes como ingredientes altamente nutritivos que podem ser considerados substitutos de gordura em várias formulações alimentares mais saudáveis.
Acronym | CIRCULAR |
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Status | Finished |
Effective start/end date | 1/01/20 → 31/12/22 |
Funding
- COMPETE 2020
UN Sustainable Development Goals
In 2015, UN member states agreed to 17 global Sustainable Development Goals (SDGs) to end poverty, protect the planet and ensure prosperity for all. This project contributes towards the following SDG(s):
Fingerprint
Explore the research topics touched on by this project. These labels are generated based on the underlying awards/grants. Together they form a unique fingerprint.
Activities
- 2 Invited talk
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New technologies in food processing – the CBQF experience
Brandão, T. R. S. (Invited speaker)
8 Jul 2022Activity: Talk or presentation › Invited talk
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Exploitation of bioactive and nutritive compounds from waste parts of fruits, seeking development of new strategies for adding value to fruit wastes
Brandão, T. R. S. (Speaker)
2020Activity: Talk or presentation › Invited talk
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Recycling of polypropylene by supercritical carbon dioxide for extraction of contaminants from beverage cups: a comparison with polyethylene terephthalate and polylactic acid
Singh, S., Pereira, J., Brandão, T., Oliveira, A. L. & Poças, F., Feb 2023, In: Journal of the Science of Food and Agriculture. 103, 3, p. 1127-1138 12 p.Research output: Contribution to journal › Article › peer-review
4 Citations (Scopus) -
Assessment of the impact of drying processes on orange peel quality characteristics
Phuon, V., Ramos, I. N., Brandão, T. R. S. & Silva, C. L. M., Jul 2022, In: Journal of Food Process Engineering. 45, 7, 11 p., e13794.Research output: Contribution to journal › Article › peer-review
Open AccessFile17 Citations (Scopus)345 Downloads -
Freeze-drying processes applied to melon peel: assessment of physicochemical attributes and intrinsic microflora survival during storage
Sroy, S., Miller, F. A., Fundo, J. F., Silva, C. L. M. & Brandão, T. R. S., 1 May 2022, In: Foods. 11, 10, p. 1-10 10 p., 1499.Research output: Contribution to journal › Article › peer-review
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