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Atividades
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Resultados da pesquisa
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Edible insects and food safety: providing scientific insights for the agro-food sector (PhD in Microbiology/Biotechnology by Universidade Católica Portuguesa - 2023.03709.BD)
Carvalho, M. T. D. M. P. B. D. (Aluno), Barbosa, J. I. B. (Orientador) & Teixeira, P. (Coorientador)
jan. 2024 → …Atividade: Orientações
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Novel microalgae formulations comprising probiotic lactic acid bacteria (MSc in Applied Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Monteiro Lima Santos, G. C. (Aluno), Barbosa, J. I. B. (Orientador) & Teixeira, P. (Coorientador)
fev. 2023 → …Atividade: Orientações
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Tutor of pedagogical project entitled "Listeria monocytogenes vs bacteriocins" (in the scope of Biology subject, Escola Secundária de Rio Tinto, Porto)
Barbosa, J. I. B. (Orientador), Carvalho, D. (Aluno) & Sá, G. (Aluno)
fev. 2023 → jun. 2023Atividade: Orientações
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Effect of selected lactic acid bacteria and their bacteriocins on the reduction and proteome of Listeria monocytogenes in the processing of traditional matured foods (Post-doctoral grant by "Ayudas en la Modalidad de jóvenes doctores", Universidad de Extremadura, Facultad de Veterinaria, Spain - Daily supervisor for 1 year)
Barbosa, J. I. B. (Orientador) & Tornero, I. M. (Orientador)
1 jan. 2023 → 31 dez. 2023Atividade: Orientações
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Supervisor of pedagogical internship at Biotechnology course by Colégio Internato dos Carvalhos, Vila Nova de Gaia
Leite, R. (Aluno) & Barbosa, J. I. B. (Orientador)
set. 2023 → …Atividade: Orientações
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Urban farming for all: looking at safety in urban food production to tease out the best approaches (PhD in Biotechnology/Microbiology by Universidade Católica Portuguesa - 2022.13871.BD)
Rezende, L. P. D. (Aluno), Barbosa, J. I. B. (Coorientador) & Teixeira, P. (Orientador)
1 jan. 2023 → …Atividade: Orientações
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Biocontrol of fresh cheeses (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Silva, C. (Aluno) & Barbosa, J. I. B. (Orientador)
fev. 2023 → jun. 2023Atividade: Orientações
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Characterisation of the microbiota of meat products and development of a new clean-label meat product (MSc in Applications in Biotechnology and Synthetic Biology by Faculdade Ciências Universidade Porto)
Rodrigues Barbosa, L. (Aluno) & Barbosa, J. I. B. (Orientador)
out. 2023 → …Atividade: Orientações
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Acinetobacter species discrimination through their volatome (Erasmus mobility; BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. I. B. (Orientador), Sousa, C. C. S. (Orientador) & Armengol, M. (Aluno)
fev. 2022 → 21 jun. 2022Atividade: Orientações
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Production of a lyophilized probiotic microalgae (Internship for BSc in Biotechnology by Instituto Politécnico de Viana do Castelo, Escola Superior Agrária, Portugal)
Barbosa, J. I. B. (Orientador) & Arantes Martins, B. P. (Aluno)
9 mar. 2022 → 19 dez. 2022Atividade: Orientações
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Survival of Listeria monocytogenes through an in vitro GIT model (Supervisor of pedagogical project at Biotechnology course by Colégio Internato dos Carvalhos, Vila Nova de Gaia)
Barbosa, J. I. B. (Orientador), Oliveira, M. R. B. (Orientador) & Silva Moreira, B. (Aluno)
5 set. 2022 → 4 jul. 2023Atividade: Orientações
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Climate change and food safety: impact on proliferation and virulence of foodborne pathogens on fresh produce (PhD in Biotechnology/Microbiology by Universidade Católica Portuguesa - 2021.06027.BD)
Gomes, J. M. C. (Aluno), Barbosa, J. I. B. (Coorientador) & Teixeira, P. (Orientador)
1 jan. 2022 → …Atividade: Orientações
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The role of infrared spectroscopy in Acinetobacter species discrimination (Erasmus mobility: BSc in Microbiology bu Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. I. B. (Coorientador), Sousa, C. C. S. (Orientador) & Lankowsky, H. (Aluno)
fev. 2022 → 21 jun. 2022Atividade: Orientações
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Implication of Acinetobacter spp. in foodborne illnesses (PhD in Biotechnology/Microbiology by Universidade Católica Portuguesa - 2021.06413.BD)
Carvalho, M. I. P. D. (Aluno), Barbosa, J. I. B. (Coorientador) & Teixeira, P. (Orientador)
1 jan. 2022 → …Atividade: Orientações
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Bacteriocinogenic activity of protective cultures against Listeria monocytogenes in fresh cheeses (Supervisor of pedagogical project at Biotechnology course by Colégio Internato dos Carvalhos, Vila Nova de Gaia)
Barbosa, J. I. B. (Orientador) & Costa Dias Cruz, M. I. (Aluno)
11 jul. 2022 → 4 jul. 2023Atividade: Orientações
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Virulence and pathogenicity determinants of L. monocytogenes: variability among clinical and food isolates (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. I. B. (Orientador), Oliveira, M. R. B. (Orientador), Bessa, N. (Aluno) & Rodrigues, J. (Aluno)
fev. 2022 → 21 jun. 2022Atividade: Orientações
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Potential of bacteriocinogenic cultures on the biocontrol of soils (MSc in Food Safety by Universidade Católica Portuguesa)
Cruz Soares, L. M. (Aluno), Barbosa, J. I. B. (Orientador) & Teixeira, P. (Coorientador)
set. 2022 → …Atividade: Orientações
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Analysis of the content of pathogens and antibiotic resistance genes in composts (Erasmus Study Exchange)
Knoll, M. (Aluno), D'Arnese, A. (Aluno) & Barbosa, J. I. B. (Orientador)
set. 2022 → jan. 2023Atividade: Orientações
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Listeria gut microbiota interactions and listeriosis (PhD in Biotechnology/Microbiology by Universidade Católica Portuguesa - 2021.08345.BD)
Oliveira, M. R. B. (Aluno), Barbosa, J. I. B. (Coorientador) & Teixeira, P. (Orientador)
1 jan. 2022 → …Atividade: Orientações
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O potencial da microbiota intestinal na proteção do hospedeiro contra Listeria monocytogenes (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Orientador) & Cruz Soares, L. M. (Aluno)
fev. 2021 → 25 jun. 2021Atividade: Orientações
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Estudo de um revestimento antimicrobiano para uso doméstico (MSc in Biotechnology and Innovation by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Orientador), Mendes, L. (Aluno) & Teixeira, P. (Coorientador)
fev. 2021 → 18 fev. 2022Atividade: Orientações
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Bacteriophages as surrogates of human virus, including SARS-CoV2, in disinfection treatments (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Orientador), Cunha Fernandes, N. (Aluno), Vale Ferreira, D. M. (Aluno) & Gomes, M. (Aluno)
fev. 2021 → 25 jun. 2021Atividade: Orientações
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Biopreservative potential of lactic acid bacteria isolated from fermented foods (PhD in Food Science by Faculty of Veterinary Science, University of Extremadura, Spain - Daily supervisor for 3 months)
Barbosa, J. (Orientador) & Martín, I. (Aluno)
2 mai. 2021 → 2 ago. 2021Atividade: Orientações
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Atividade Antimicrobiana de Diferentes Extratos Naturais contra Patogénicos Alvo da Indústria Alimentar (MSc in Food Engineering by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Orientador), Ribeiro, T. (Aluno) & Teixeira, P. (Coorientador)
fev. 2021 → 24 fev. 2022Atividade: Orientações
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Microbiological Quality Assessment of Precut Melons and the Transfer of Foodborne Pathogens from Rind to the Flesh (International MSc in Food Science and Technology and Entrepreneurship by Universidade Católica Portuguesa
Barbosa, J. (Orientador), Tseng, Y.-H. (Aluno) & Teixeira, P. (Coorientador)
set. 2020 → 28 jul. 2021Atividade: Orientações
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Characterization of several probiotics and their ability to inhibit vaginal pathogens (MSc in Applied Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Orientador) & Esteves, M. (Aluno)
set. 2020 → nov. 2022Atividade: Orientações
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Characterization of a novel antimicrobial surface coating and its effectiveness against pathogens (MSc in Applied Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Orientador), Carvalho, M. T. (Aluno) & Teixeira, P. (Coorientador)
set. 2020 → 27 out. 2021Atividade: Orientações
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Antimicrobial effect of essential oils against several foodborne pathogens (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador) & Couto, A. (Aluno)
fev. 2020 → jul. 2020Atividade: Orientações
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Probiotics and their ability to inhibit vaginal pathogens (Erasmus Mobility; BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador), Szubka, K. (Aluno) & Zawislak, M. (Aluno)
fev. 2020 → jul. 2020Atividade: Orientações
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Natural compounds: evaluation of their antimicrobial activity against foodborne pathogens and their effectiveness in the presence of different food matrices and sub-lethal stresses (MSc in Applied Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Orientador) & Gonçalves, R. (Aluno)
set. 2020 → …Atividade: Orientações
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Extension of the shelf life of fish products through the application of natural coatings (MSc in Biotechnology and Innovation by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Orientador) & Rezende, L. (Aluno)
out. 2019 → 23 fev. 2021Atividade: Orientações
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Selection of natural compounds with antimicrobial activity against multi-antibiotic-resistant Acinetobacter isolates (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador) & Falcão de Almeida, B. (Aluno)
out. 2019 → fev. 2020Atividade: Orientações
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Implication of Acinetobacter spp. in foodborne illnesses (MSc in Applied Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Orientador) & Ferreira, C. (Aluno)
set. 2019 → 8 jan. 2024Atividade: Orientações
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Probiotic potential of Leuconostoc lactis RK18 isolated from fermented food and its bacteriocinogenic activity against foodborne pathogens (MSc in Applied Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador) & Oliveira, M. (Aluno)
set. 2018 → 17 jul. 2020Atividade: Orientações
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Evaluation of probiotics survival in intermediate moisture fruit products (MSc in Food Science, Technology and Business by Universidade Católica Portuguesa)
Bernardo, A. M. M. (Orientador), Teixeira, P. (Coorientador), Barbosa, J. (Coorientador) & Emser, K. (Aluno)
2017Atividade: Orientações
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Microbiological and chemical analysis of anchovy samples (Supervisor of pedagogical project at Technology and Food Safety course by Colégio de Gaia, Vila Nova de Gaia)
Barbosa, J. I. B. (Orientador), Évora, L. (Aluno), Rangel, M. (Aluno) & Pereira, S. (Aluno)
out. 2017 → fev. 2018Atividade: Orientações
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Screening of bacteriocinogenic lactic acid bacteria cultures and their characterization as potential probiotics (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador) & Catarina Pinto, A. (Aluno)
fev. 2017 → jul. 2017Atividade: Orientações
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Evaluation of the inhibition of different food pathogens by natural antimicrobials in culture medium and validation in food matrices (Curricular internship of BSc in Biology by Faculdade de Ciências da Universidade do Porto, Portugal)
Barbosa, J. (Coorientador) & Ferrari Pina, R. (Aluno)
jan. 2017 → jun. 2017Atividade: Orientações
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Tradition, Science and Innovation: bioactive substances to mitigate microbiological risks of “innovative” alheiras (PhD in Biotechnology/Microbiology by Universidade Católica Portuguesa - SFRH/BD/125275/2016)
Azevedo Moreira, I. (Aluno), Barbosa, J. (Coorientador) & Teixeira, P. (Orientador)
mai. 2017 → …Atividade: Orientações
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Antimicrobial potential of different propolis extracts (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador), Teixeira, H. (Aluno) & Oliveira, M. (Aluno)
fev. 2017 → jul. 2017Atividade: Orientações
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Isolation and characterization of lactic acid bacteria with antimicrobial properties (Supervisor of pedagogical project at Industrial and Laboratory Chemistry course by Colégio de São Gonçalo, Amarante)
Barbosa, J. I. B. (Orientador) & Pereira da Silva, A. B. (Aluno)
set. 2016 → jun. 2017Atividade: Orientações
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Isolation and characterization of lactic acid bacteria with antimicrobial properties (Supervisor of pedagogical project at Biotechnology course by Colégio Internato dos Carvalhos, Vila Nova de Gaia)
Barbosa, J. I. B. (Orientador) & Couto Almeida, M. H. (Aluno)
set. 2016 → jun. 2017Atividade: Orientações
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Characterization of microorganisms isolated from "non-conventional" alheiras (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador) & Silva, J. (Aluno)
fev. 2016 → jul. 2016Atividade: Orientações
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Natural preservatives against foodborne pathogens in vegetarian alheira matrix (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador) & Gundar, T. (Aluno)
fev. 2016 → jul. 2016Atividade: Orientações
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Survival and antimicrobial activity of a spray-dried lactic acid bacteria culture (Erasmus mobility; BSc in Science and Technology of Catering by Università degli di Milano-Bicocca Biblioteca Alberto Malliani, Italy)
Barbosa, J. (Coorientador), Denisi, F. (Aluno) & Sartori, F. (Aluno)
set. 2016 → jan. 2017Atividade: Orientações
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Survival of clinical and food Acinetobacter spp. isolates after different stress conditions applied (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador), Campos, A. S. (Aluno) & Lopes, M. B. (Aluno)
fev. 2016 → jul. 2016Atividade: Orientações
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The effect of different treatments on microbial counts of snail (Helix aspersa maxima) slime (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador) & Teixeira, R. (Aluno)
fev. 2016 → jul. 2016Atividade: Orientações
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Behavior of Acinetobacter spp. isolates during gastrointestinal tract passage simulation with or without previous exposure with food matrices (BSc in Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador), Sousa, P. M. (Aluno) & Faustino, A. M. (Aluno)
fev. 2016 → jul. 2016Atividade: Orientações
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Microbiological analysis of "innovative alheiras" (Supervisor of pedagogical project at Researchers Club, Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. I. B. (Orientador), Pinto, A. C. (Aluno), Correia, A. C. (Aluno), Correia Neto, C. (Aluno) & Sequeira, M. B. (Aluno)
out. 2015 → fev. 2016Atividade: Orientações
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Use of natural antimicrobial agents as alternatives in the conservation and improvement of the microbiological quality of delicatessen products (MSc in Applied Microbiology by Universidade Católica Portuguesa)
Barbosa, J. (Coorientador) & Carvalho Gomes, J. M. (Aluno)
set. 2015 → mar. 2017Atividade: Orientações