Evidence of membrane damage in Lactobacillus bulgaricus following freeze drying

H. P. Castro*, P. M. Teixeira, R. Kirby

*Autor correspondente para este trabalho

Resultado de pesquisarevisão de pares

132 Citações (Scopus)
22 Transferências (Pure)

Resumo

The mechanism of inactivation of LactoBacillus bulgaricus due to freeze drying was investigated. Cells were freeze-dried in skim milk powder, maltodextrin, glycerol, trehalose and water. Results are presented confirming previous authors' observations regarding membrane damage during freeze drying. In an attempt to define more clearly the nature of this damage, further experiments were carried out. Results show that following freeze drying changes occur in the unsaturated: saturated fatty acid ratio, a decrease in the activity of the membrane-bound enzyme ATPase and a loss of ΔpH.

Idioma originalEnglish
Páginas (de-até)87-94
Número de páginas8
RevistaJournal of Applied Microbiology
Volume82
Número de emissão1
DOIs
Estado da publicaçãoPublicado - 1997

Impressão digital

Mergulhe nos tópicos de investigação de “Evidence of membrane damage in Lactobacillus bulgaricus following freeze drying“. Em conjunto formam uma impressão digital única.

Citação