Protocol for antioxidant dietary fiber determination: structural characterization and quantification

Tânia Bragança Ribeiro, María Emilia Brassesco, Diva Santos, Manuela Pintado*

*Autor correspondente para este trabalho

Resultado de pesquisarevisão de pares

Resumo

Identifying the dietary fiber’s (DF) chemical composition (i.e., monosaccharides, lignin, uronic acids, phenolics) is essential for a better knowledge of the various health properties of the fiber. Thus, we propose a new approach that allows us not only to quantify the content of insoluble DF (IDF) and soluble DF (SDF) but also to estimate their chemical constituents, including their phenolic compounds and their respective antioxidant activity. The method can determine the chemical structure of DF resulting from four principal steps with chemical, enzymatic, and analytical procedures. The protocol can be completed in ~10 days, including ~5 days required for the fiber profile determination.
Idioma originalEnglish
Título da publicação do anfitriãoFood waste conversion
EditoresCristobal N. Aguilar Gonzalez, Ricardo Gómez-García, Mohammed Kuddus
Local da publicaçãoNew York
EditoraHumana Press
Capítulo6
Páginas85-95
Número de páginas11
ISBN (eletrónico)9781071633038
ISBN (impresso)9781071633021, 9781071633052
DOIs
Estado da publicaçãoPublicado - 23 jul. 2023

Série de publicação

NomeMethods and Protocols in Food Science
ISSN (impresso)2662-950X
ISSN (eletrónico)2662-9518

Impressão digital

Mergulhe nos tópicos de investigação de “Protocol for antioxidant dietary fiber determination: structural characterization and quantification“. Em conjunto formam uma impressão digital única.

Citação