Variability in Listeria monocytogenes susceptibility to benzalkonium chloride

Catarina Gonçalves*, Vânia Ferreira, Paula Teixeira, Rui Magalhães

*Autor correspondente para este trabalho

Resultado de pesquisarevisão de pares

Resumo

Introduction: Listeria monocytogenes is a gram-positive pathogenic bacterium that causes severe foodborne listeriosis in humans, transmitted through contaminated foods, with high hospitalization and mortality rates, particularly affecting vulnerable groups: the elderly, immunocompromised individuals, and pregnant women [1]. Quaternary ammonium compounds, such as benzalkonium chloride, are widely used as biocides for surface disinfection in various settings, including food processing environments. These compounds have the capability to disrupt the charge distribution of microbial membrane bilayers, thereby leading to their deregulation [2].
Idioma originalEnglish
Páginas1-1
Número de páginas1
Estado da publicaçãoPublicado - 25 mar. 2024
EventoAnalítica 2024: 11º Encontro da Divisão de Química Analítica da Sociedade Portuguesa de Química - Universidade Católica Portuguesa, Porto
Duração: 25 mar. 202426 mar. 2024

Conferência

ConferênciaAnalítica 2024
País/TerritórioPortugal
CidadePorto
Período25/03/2426/03/24

Impressão digital

Mergulhe nos tópicos de investigação de “Variability in Listeria monocytogenes susceptibility to benzalkonium chloride“. Em conjunto formam uma impressão digital única.

Citação